De beste babynamen

Als aanstaande ouder is het bedenken van een naam voor de kleine één van de lastigste en meest stressvolle taken van de zwangerschap. Uw kind loopt straks natuurlijk zijn of haar hele leven rond met de naam die u bedacht heeft. Zij stellen zich voor met die naam, en ook de regering zal uw kind bij die naam kennen. Tenzij uw familie een vernoemingstraditie heeft, is het niet altijd even gemakkelijk om een mooie naam te bedenken. En dan hebben we het nog niet eens over tweede namen! Veel ouders kijken doen tegenwoordig daarom inspiratie op via het internet. Er worden regelmatig lijsten met hippe babynamen gepubliceerd door instanties, maar er zijn ook websites die gespecialiseerd zijn in babynamen!

Namen

Lijstjes met hippe babynamen

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) brengt ieder jaar een lijst uit met de meest gegeven babynamen van het jaar daarvoor. De SVB is de oudste sociale zekerheidsinstantie in Nederland, en is onder andere verantwoordelijk voor de uitvoering van de kinderbijslag. Om die reden hebben zij beschikking tot de babynamencijfers. U kunt op hun website de top 20 babynamen van een bepaald jaar bekijken, maar ook een gigantische lijst met alle babynamen die in dat jaar gegeven zijn. Ook al is dat er maar één!

Herkomst babynamen

Andere goede inspiratiebronnen zijn bijvoorbeeld babyblogs of vernoemingsites. Op de laatstgenoemde kunt u de betekenis en herkomst van de naam bekijken, zodat de naam ook echt bij uw baby past. Zo is de populairste meisjesnaam van 2016, Anna, afkomstig uit het Hebreeuws. Het betekent ‘begenadigde’ of ‘lieflijke’, en is een traditionele Nederlandse naam. Zo zie je maar dat hippe babynamen ook best oud-Hollands kunnen zijn. Het is tegenwoordig echter niet meer uit den boze om een gekke, stoere of abnormale naam te kiezen. Als u voor iets out-of-the-box gaat, denk dan wel goed na over de gevolgen voor uw kind.