Een zandbak met deksel heeft veel voordelen

Een zandbak met deksel koop je tegenwoordig in verschillende formaten, kleuren en ontwerpen. Zo kies je een zandbak met deksel die goed aansluit bij de tuin of een die je kind heeft uitgekozen. De deksel van een zandbak zorgt ervoor dat huisdieren niet in het zand gaat zitten of dat er ongedierte de zandbak in kunnen komen. Door te kiezen voor een zandbak met deksel weet je ook zeker dat je kind speelt met schoon zand waardoor je niet voor verrassingen komt te staan. Bij de aanschaf van een zandbak is het goed om te weten dat je het zand niet meegeleverd krijgt. Je koopt dus de ombouw van de zandbak en regelt zelf het zand voor in de zandbak. Dit zand kun je na verloop van tijd verwisselen om ervoor te zorgen dat het zand altijd schoon en fris is. Je hebt zandbakken in de vorm van een racewagen, de bekende schelp of je kiest voor een duurzamere zandbak.

Via deze link kun je inspiratie opdoen.

Waarom kiezen voor een zandbak in de tuin

Een zandbak met deksel kent veel voordelen voor de ontwikkeling van het kind. Zo draagt het bij aan de ontwikkeling van de fijne motoriek en de hand-oog-coördinatie. Kinderen zijn fantasierijk en kunnen dit goed kwijt in een zandbak. Zo kunnen ze zelf creëren wat ze maar willen. Van het bouwen van grote zandkastelen tot het zoeken naar schatten in het zand. Je kunt ook experimenteren met verschillende soorten zand om de zintuigen van je kind te prikkelen. Zo kun je spelen met droog zand, nat zand, maanzand of zandschuim. Geef je kind verschillende vormpjes zodat ze zelf kunnen bouwen en creëren met het zand. Een schepje, emmer of hark verhogen het speelplezier in de zandbak. Door samen met andere kinderen in de zandbak te spelen leren ze om te delen en worden de sociale vaardigheden gestimuleerd.

Vanaf welke leeftijd kies je voor een zandbak

De meeste kinderen vanaf een jaar of 3 kunnen al spelen in een zandbak. Kinderen onder de 3 jaar kunnen ook in de zandbak spelen, maar hou dan altijd een oogje in het zeil. Zorg er ook altijd voor dat het zand schoon is, doordat jonge kinderen voorwerpen, of in dit geval zand, in hun mond stoppen. Voor extra veiligheid kun je voor de kleintjes eerst een zintuigelijke bak aanschaffen. Deze vul je met veilige inhoud zoals havermout of papiersnippers. Hierdoor leren ze al om te gaan met een zandbak en komen ze in contact met diverse structuren en materialen. Wanneer dit goed gaat kun je ze in een zandbak met schoon zand laten spelen om hun ontwikkeling verder te stimuleren.